Sayfalar

7 Mart 2012 Çarşamba

Zeytin Çiçek uygulamaları

TARFEN TARIM ZEYTİNDE VAR YILI YOK YILI  BİTTİ



Zeytinde Çiçekler salkim seklinde olduğu bilginiz dahilinde olup, Somakta 8-25 arasinda çiçek vardir. Zeytin çok fazla çiçek açmasina ragmen açan çiçeklerin ancak % 1-5'i meyve tutar. Bu da verim için idealdir. Çiçek formülü S(4)+P(4)+A2+G seklindedir. Yani çanak yapraklar bilesik ve kisadir. Taç yaprak ise 4 tanedir ve rengi kremden beyaza kadar degisir. Iki adet erkek organ vardir ve oldukça iridir. Disi organ 2 karpelin birlesmesiyle meydana gelmis olup, yumurtalikta 4 adet tohum taslagi vardir. Ancak, bunlardan birinin döllenme sansi vardir. Disi organ kisa-kalin bir stil (disicik borusu) ve genis- yuvarlak bir stigmaya (disicik tepesi) sahiptir. İşte Stoqqer VE daisy 444 adlı ürünümüz çiçek öncesi atımı ile bu işlevde devreye girmektedir.Arıları cezbedici yön olarak çalışmaktadır. (ŞUBAT AYI İÇERİSİNDE SİZE ÖNERİM BORDO BULAMACI yerine  HALKALI LEKE,VERTİLİCUM SOLGUNLUĞU VE MANTAR ‘İÇİN agricop 5 cu kullanınız.  GÖZ OLUŞUMUNUN ARTMASI VE SOMAKLARIN SAĞLIKLI OLMASI İÇİN DORR 5.15.0 5 bor 10 zn  +rhizo ve pascha ADLI ÜRÜNLERİMİZİ ZEYTİNDE KULLANDIRMANIZ OLACAKTIR.KULLANDIRMAK TABİİKİ SİZLERİN TASARRUFUNDADIR.)

Zeytin anemophyldir, yani rüzgarla tozlanir. Ancak, bal arilari tarafindan da ziyaret edilmektedir. Stoqqer adlı ürünümüzün içerisinde bulunan yapısal formülesi içerisinde arıları cezbedici bir yapı mevcuttur. Zeytinde, Bazi çesitler kendine verimli, bazilari ise kendine uyusmazdirlar. Stoqqer ve daisy444  ile bu sorunun aşılması sözkonusudur.

Zeytindeki çiçekler hermafrodit bir yapiya sahiptir. Zeytinin kromozom sayisi n=46'dir.  Ülkemizde çiçeklenme Mart-Nisan aylarinda olmaktadir. Bölgelere göre Mart veya nisan ayında stoqqer ve Aminosit adlı ürünlerimizi çiçek öncesi kullanmamız başarı oranını yükseltecektir.İkinci uygulama ise taç yapraklarının % 50-60 dökümü esnasında uygulama yapılması çok uygun olur. Stoqqer  ile Döllenmesi sağlanan çiçekler meyveye dönüsür. Stoperin atımı esnasında kuru hava’ önem arzetmektedir. Haziran ayında büyük oranda silkme meydana gelir.Meyveler dökülür. Bu dönemde Stoqqer ve daisy 444 kullanılırsa meyve sapını yeşil tutarak sap kalınlaşması yapacağından silkme olayı ortadan kalkacaktır. Temmuz ayinda saçma iriligine ulasmaktadir. Bu evrede iritasyon için DORR 18+18+18 ve Aminostar 1 yada 2 uygulama  önermekteyiz. Agustos sonlarina dogru tam iriligini alir. Bu dönemden sonra yag tesekkülü baslar. Ağustos  veya Eylül aylarında agri mango ve agri fe ve Aminosit 1. ve 2.ci uygulaması yapılmalıdır. Böylelikle tonaj ve erken hasatta sözkonusu olacaktır.



Zeytinde dökümler oldukça fazladir. Bunlarin zamani ve nedenleri :

 Olusan meyveler Temmuz-Agustos aylarinda % 50-55 oraninda dökülür. En önemli nedenleri döllenme yetersizligi, azot noksanligi ve su düzeni

dengesizligidir. Stoqqer ve daisy 444 adlı ürünümüz kullanıldığında döllenme yetersizliği kalmayacaktır. Sap kalınlaşması ve sapı kısa tutacağından dökme oranı büyük oranda azalacaktır. dorr 181818 uygulaması Temmuz başında yapıldığı takdirde NPK eksikliğide giderileceğinden diğer nedenlerde ortadan kalkacaktır.

Agustos-Eylül aylarindaki döküm ise % 10-15 oranindadir. Nedeni ise, zeytin

güvesi (Prays oleae)'nin vermis oldugu tahribattir. ¨ Eylül-Ekim aylarinda % 8-10 arasinda döküm olur. Bu dökümün sebebi ise zeytin

sinegi (Dacus oleae)'dir. İlgili zirai mücadele ile birlikte önermiş olduğumuz uygulamalar yapılır ise zeytin zararlılarına karşı bitki direncide artacaktır.



İşlerinizde başarılar diler saygılarımı sunarım


1 yorum:

  1. güzel yorumlar yapılmış.ama hala çok eksiklerimiz var.zeytin verimsizliğinin sebepleri hastalık dökülme kanser vertislyun s4 gibi etkenler tamamı ortadan kaldırılır işin bası çok arastırmak okumak. bordoya son derece karşıyım. onun yerine sistemik bakır öneririm tona bir litre.bakıra karısım kombi .ve anti stres ürünü çicek açıncaya kadar atıyorum amaç sağlıklı çiçek gözlerini korumak ve arı ürünü olan plaporisi çiçek açınce atıyorum ne kadar arı varsa oraya çakiyorum hadi zeytin tutmasın göreyim gübre maliyetim sıfır kompost yapıyor dal düşümüne döküyorum zeytilerin arasını sürmeyede karşıyım otlarını ot makinası ile biçeceksin kimyasal gübreyede karşıyım her şey organik olmalı

    YanıtlaSil