Sayfalar

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Elma da Meyve tutumu problemleri


ELMADA MEYVE TUTUMU

Bu Sorunu aşmak istiyorsanız.Hasat SonundaDORR 5.15.0 BZN ürünümüzü yapraklar dökülmeden kullanınız.Yeni sezona yorgun ağaçlarla girmeyin. Fare kulağında pEMBE DÖNEMDE  ve Çiçekler % 50-60 döküldüğünde 3 uygulama dngl-aminosit adlı ikiliyi kullanın.DORR 5.15.0 BZN İLE Sonuçlara şaşıracaksınız. 

1-ELMANIN EKOLOJİK İSTEKLERİ
1.1- İKLİM İSTEĞİ
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Elma yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Sıcaklık 40°C’nin üzerine çıktığı zaman büyüme durur, daha yüksek sıcaklıklarda ise zararlanma görülmeye başlar.

2.2- TOPRAK İSTEĞİ
Toprak derinliğinin 2 metre veya daha fazla olması istenir. Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır.

ELMA BAHÇELERİNDE YILLIK BAKIM İŞLERİ
1-Toprak İşleme
Elma ağaçlarında toprak işleme kökün havalanmasını sağlar .Pullukla derin işleme yapılmamalı, diskharrow ile kök sistemini parçalamayacak derinlikte işleme yeterlidir.

2-Sulama
Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip olduklarından dolayı diğer bir çok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar. Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı yazın yapılan sulamadır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Mayıs’ta başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir.

3. Gübreleme
Elma bahçelerine ilkbaharda azotlu gübre verildiğinde meyve kalitesi iyileştiği gibi dökülmede azalır. Fakat verilen azotlu gübrenin elmalar olgunlaşmadan evvel tükenmiş olması arzu edilir. Elma ağaçlarında fosfor ağacın büyümesini sağlar. Elma ağaçlarında potas eksikliğinde evvela yapraklarda sararma başlar, sonra kahverengi olan yapraklar tamamıyla kuruyup ölür.
Elma ağaçlarında yanmış çiftlik gübresi de verimin artmasını sağlar.

4-Budama
Elmada budama her yıl yapılmalıdır. Elma ağaçlarında yüksek verim için budama önemlidir. Her yıl buda yapılmalıdır. Öncelikli budanacak dallar hastalıklı ve zararlanmış dallardır. Elma ağaçlarında meyve seyreltmesi de ön görülür; elma ağaçlarında ki meyve tutumu genellikle arzu edilenden fazladır. Ağaçlar fazla meyve besleyemez, dolayısıyla kalite düşer. Bu sebeple mevcut meyvenin bir kısmının ağaçtan koparılması gerekir. Elmalarda açan çiçeklerin % 9’ unun meyve halinde elde edilmesi normal bir mahsul için yeterli görülmektedir.

5-Herekleme
Elmalarda hasat zamanına doğru meyve ağırlığında % 30-40 oranında artışlar olur. Bu ağırlıktan dolayı seyreltme ve budama yapılmayan ağaçlarda dalların aşağıya doğru eğilmesine ve hatta bazı dalların kırılmasına sebep olur. Bunu önlemek için dalların altına kalın dallardan yapılmış herekler konur.



6- Hastalık ve Zararlılar
Zirai Mücadele problemleri bakımından elma yetiştiricileri, meyve yetiştiricileri arasında belki de en şanssız olanlardır. Çünkü elmacılığın o kadar meseleleri vardır ki yetiştiriciler devamlı dikkatli olmak zorundadırlar, en küçük bir ihmal bütün emeği boşa çıkarabilir

Elma Ağacı Hastalıkları:
. Kara Leke Hastalığı
. Elma Küllemesi

Mücadelesi:
I- Sonbaharda yere düşen hastalıklı yapraklar müteakip yılın hastalık kaynağı olduğundan, toplanıp imha edilmelidirler.
II- Uygun dönemlerde uygun ilaçları atmak.

Elma Zararlıları:
Elma İç Kurdu
Elma Ağ Kurdu
Elma Pamuklu Biti
Kırmızı Örümcekler

Mücadelesi:
Uygun dönemlerde uygun ilaçları atmak.

7- Meyve Hasadı (Derim)
Elma meyve olarak ince kabuklu, çok nazik bir meyvedir. Meyveler hasat edilirken avuç içine alınmamalı, parmakla sıkılmamalıdır. Meyveleri toplama kovalarına koyarken ve boşaltırken çok dikkatli olmalıdır. Sebep olunacak küçük bir yara veya ezik depo çürüklüğüne sebep olan mantarlar için giriş kapısıdır.
Hasatta diğer bir noktada hasat zamanının doğru olarak tayinidir. Elma meyveleri ağaç olumunda hasat edilir. Meyveler yeme olumuna soğuk hava depolarında belirli süre tutulunca ulaşırlar.

8- Depolama
Hasat edilen elmalar pazara sevk edilinceye kadar depolarda muhafaza edilirler. Soğuk alanlarda muhafazası mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder