ELMADA MEYVE TUTUMU
Bu Sorunu aşmak istiyorsanız.Hasat SonundaDORR 5.15.0 BZN ürünümüzü yapraklar dökülmeden kullanınız.Yeni sezona yorgun ağaçlarla girmeyin. Fare kulağında pEMBE DÖNEMDE ve Çiçekler % 50-60 döküldüğünde 3 uygulama dngl-aminosit adlı ikiliyi kullanın.DORR 5.15.0 BZN İLE Sonuçlara şaşıracaksınız.
1-ELMANIN EKOLOJİK
İSTEKLERİ
1.1- İKLİM İSTEĞİ
Elma ılıman, özellikle soğuk
ılıman iklim meyvesidir. Elma yüksek yaz sıcağından
da hoşlanmaz. Sıcaklık 40°C’nin üzerine çıktığı zaman büyüme durur, daha yüksek
sıcaklıklarda ise zararlanma görülmeye başlar.
2.2- TOPRAK İSTEĞİ
Toprak
derinliğinin 2 metre
veya daha fazla olması istenir. Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar
optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve
nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır.
ELMA
BAHÇELERİNDE YILLIK BAKIM İŞLERİ
1-Toprak İşleme
Elma ağaçlarında toprak
işleme kökün havalanmasını sağlar .Pullukla derin işleme yapılmamalı,
diskharrow ile kök sistemini parçalamayacak derinlikte işleme yeterlidir.
2-Sulama
Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip
olduklarından dolayı diğer bir çok meyve türüne göre daha fazla su ister ve
yüksek nemden hoşlanırlar. Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı yazın
yapılan sulamadır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Mayıs’ta başlanır ve
bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına
erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma
bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir.
3. Gübreleme
Elma bahçelerine
ilkbaharda azotlu gübre verildiğinde meyve kalitesi iyileştiği gibi dökülmede
azalır. Fakat verilen azotlu gübrenin elmalar olgunlaşmadan evvel tükenmiş
olması arzu edilir. Elma ağaçlarında fosfor ağacın büyümesini sağlar. Elma ağaçlarında potas eksikliğinde evvela yapraklarda
sararma başlar, sonra kahverengi olan yapraklar tamamıyla kuruyup ölür.
Elma ağaçlarında yanmış
çiftlik gübresi de verimin artmasını sağlar.
4-Budama
Elmada budama her yıl yapılmalıdır. Elma
ağaçlarında yüksek verim için budama önemlidir. Her yıl buda yapılmalıdır.
Öncelikli budanacak dallar hastalıklı ve zararlanmış dallardır. Elma
ağaçlarında meyve seyreltmesi de ön görülür; elma
ağaçlarında ki meyve tutumu genellikle arzu edilenden fazladır. Ağaçlar fazla
meyve besleyemez, dolayısıyla kalite düşer. Bu sebeple mevcut meyvenin bir
kısmının ağaçtan koparılması gerekir. Elmalarda açan çiçeklerin % 9’ unun meyve halinde elde edilmesi normal bir mahsul için
yeterli görülmektedir.
5-Herekleme
Elmalarda hasat zamanına
doğru meyve ağırlığında % 30-40 oranında artışlar olur. Bu ağırlıktan dolayı
seyreltme ve budama yapılmayan ağaçlarda dalların aşağıya doğru eğilmesine ve
hatta bazı dalların kırılmasına sebep olur. Bunu önlemek için dalların altına
kalın dallardan yapılmış herekler konur.
6- Hastalık ve
Zararlılar
Zirai
Mücadele problemleri bakımından elma yetiştiricileri, meyve yetiştiricileri
arasında belki de en şanssız olanlardır. Çünkü elmacılığın o kadar meseleleri
vardır ki yetiştiriciler devamlı dikkatli olmak zorundadırlar, en küçük bir
ihmal bütün emeği boşa çıkarabilir
Elma Ağacı Hastalıkları:
. Kara
Leke Hastalığı
. Elma
Küllemesi
Mücadelesi:
I- Sonbaharda yere düşen
hastalıklı yapraklar müteakip yılın hastalık kaynağı olduğundan, toplanıp imha
edilmelidirler.
II- Uygun dönemlerde
uygun ilaçları atmak.
Elma Zararlıları:
Elma İç Kurdu
Elma Ağ Kurdu
Elma
Pamuklu Biti
Kırmızı
Örümcekler
Mücadelesi:
Uygun
dönemlerde uygun ilaçları atmak.
7- Meyve Hasadı (Derim)
Elma meyve olarak ince
kabuklu, çok nazik bir meyvedir. Meyveler hasat edilirken avuç içine
alınmamalı, parmakla sıkılmamalıdır. Meyveleri toplama kovalarına koyarken ve
boşaltırken çok dikkatli olmalıdır. Sebep olunacak küçük bir yara veya ezik
depo çürüklüğüne sebep olan mantarlar için giriş kapısıdır.
Hasatta diğer bir noktada
hasat zamanının doğru olarak tayinidir. Elma meyveleri ağaç olumunda hasat
edilir. Meyveler yeme olumuna soğuk hava depolarında belirli süre tutulunca
ulaşırlar.
8-
Depolama
Hasat edilen elmalar
pazara sevk edilinceye kadar depolarda muhafaza edilirler. Soğuk alanlarda
muhafazası mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder